top of page
_logoPNGtoWWW.png

Otevřené sklepy 2022

17. června 2022 22:00:00

Autor:

Jiří Eisenbruk

Již podeváté se třetí červnovou sobotu otevřely v chvalovické sklepní uličce milovníkům vína místní vinné sklepy. Tentokráte byl jejich počet rekordní, vína nabízelo pětadvacet vinařů. Na nedostatek hostů si rozhodně nemohli stěžovat, přišlo jich na dva tisíce.

Předpověď počasí byla příznivá, před vysokými teplotami se mohli účastníci schovat pod stromy či přístřešky. Komu by to nestačilo, mohl zavítat i do nitra sklepů, kde se teplota pohybovala okolo deseti stupňů a zde si prohlédnout neopakovatelnou atmosféru těchto pískovcových sklepů. Pak se každý rád vracel s husí kůží do venkovního tepla.

Nemalý byl i počet vzorků, bylo jich úctyhodných 258. Vedle Veltlínského zeleného, Ryzlinku rýnského a vlašského, kterými disponoval takřka každý sklep, byla k ochutnání další škála vín. Nechyběly ani méně obvyklé odrůdy, jako například Alibernet, Mery, Tramín žlutý, Muškát žlutý, Muscaris, Johanniter, Malverina a další. Naopak dříve velice rozšířenou milerku nabízel již málokdo...
Chvalovická sklepní ulička má oproti jiným velkou přednost. Nachází se v lesoparku a je schopná pojmout i velké množství příchozích. Takže ani více jak dvě tisícovky příchozích nebyly problémem. Ve srovnání s loňským rokem to bylo nepatrně méně, ale není se čemu divit, vysoká inflace a nejistá budoucnost nejsou právě příznivé aspekty pro konání takových akcí.

Co láká hosty do Chvalovic? V každém případě dobrá vína, sídlí zde i producenti vín originální certifikace Znojmo. Zahanbit se nedali ani drobní vinaři. Jeden z přítomných hostů z Vysočiny konstatoval, že rád ochutná originální vína drobných vinařů, protože touží po změně a chce si dát oddech od vín velkých firem. Jak dále konstatoval, některá vína zdejších malovinařů jsou lepší než produkty renomovaných výrobců. Je pravda, že takovou škálu vín je možné na jednom místě ochutnat jen málokde. Navíc zde pro potěchu dalšího smyslu vystupuje několik cimbálových muzik a dvojice pěveckých souborů. Ty čekala cesta a vystoupení po všech sklepech.

K průběhu největší akce chvalovických vinařů – Otevřených sklepů Chvalovice – se vyjádřil jejich člen výboru Jiří Drobňák: „S počasím nic neuděláme, a i když bylo obrovské vedro, účast byla přiměřená. Měli jsme hosty a ti byli z akce nadšeni. Část byla již dříve a vrací se, další byli poprvé a tvrdí, že přijedou zase. Velice se jim líbil doprovodný program. Celkově můžeme naši největší akci hodnotit velice kladně.
Když hluboce po půlnoci opustili chvalovickou uličku poslední návštěvníci, nevypadala nejlépe. Prostě s nějakým nepořádkem se při takové akci musí počítat. Ovšem v neděli dopoledne byla zase jako z cukru. Každý z vinařů si uklidil okolí svého sklepa a bylo hotovo, aniž by potřebovali nějakou profesionální úklidovou firmu. Zde patří i poděkování za spolupráci s obcí, která je významným pomocníkem. Ještě si povykládali, z kterých vinařství objevili v areálu svého sklepa vypité láhve vína. Odpoledne odjeli poslední hosté a chvalovická ulička byla zase tou ospale klidnou jako po většinu roku. -eis-

bottom of page